jeroen de vos home
               (terug naar het begin) 
                                                                                                                                          

            JEROEN DE VOS                                     SCHRIJVER / DICHTER

               
                        
                         oktober 2013 (Wouter van Heiningen ontmoet opnieuw De Vos)
Dichter Wouter van Heiningen staat nog wel eens contemplerend voor zijn boekenkast, dat levert interessante stukjes op. Van Achterberg tot Bukowski, van Claus tot De Vos, alle poezie wordt aan zijn oordeel en woorden onderworpen, dit keer 'Met beide voeten in de modder' uit 2008, waarvoor ik vijf dagen de Noordzee opging -tijdens een najaarsstorm- met een Scheveningse Kotter.
Zie: http://woutervanheiningen.wordpress.com/2013/10/01/met-beide-voeten-in-de-modder/ of bekijk Wouter op facebook.

                    september 2013 (betaalde opdracht voor Russische componist)
De Russiche componist Alexanderrr Ospanov, die mij steevast aanschreef met 'Dear Eroen'. Vond mijn muziek zo goed dat hij mij de opdracht gaf om een (Engelse) songtekst te schrijven en de opdracht om de melodielijn van de zang zou bedenken. In perfecte samenwerking met Astrid Bronsgeest is het nummer en de songtekst ontstaan. Niet alleen heeft de Rus betaald, hij toonde ook zijn enthousiasme:
                         Thank you very much for the excellent lyrics! I love it!!!
                         I gave my friends listen, they're happy that I finally got the first professional text! And I'm happy that I had such a wonderful poet, Eroen! It's so wonderful - you write words like music.
Over Astrid, die het nummer ook heeft ingezongen, schreef hij:
                         I have liked the voice of Astrid very much! I'll be happy if she would agree to sing something one day for me. I guess it'll be Nu-Jazz with her beautiful voice and a trumpet solo...
Nu is het wachten tot hij het nummer met zijn eigen muzikanten opnieuw heeft opgenomen.

                    april 2013 (radio-optreden en meer)
Dinsdag 9 april ben ik te beluisteren in het radioprogramma 'Het woordenrijk' (Den Haag FM 92.0 van 21 tot 22 uur). Presentator Harry Zevenbergen vroeg 'Ga je ook live zingen met je gitaar?'
'Nee... maar ik zal ik een gedicht doen waarbij ik mezelf begeleid op gitaar... met mijn lichaam is dat al uniek genoeg.'


                    maart 2013 (optreden)           
Goed nieuws! Op zondag 10 maart hoef je niet naar je schoonmoeder! Sterker nog, ze zal vragen of ze mee mag. Het gesproken woord in nieuwe vorm...

Het 'Mee in Zee-Atelier' omschrijft het als volgt:
Schrijver, muzikant, verhalenverteller, stand up comedian, woordkunstenaar, dichter, entertainer… Jeroen de Vos maakt het niet uit, hij is het allemaal.

De Vos verrast en verleidt, hij sleurt je mee door 60 minuten afwisseling. ‘De wereld in en door de ogen van De Vos’. Doorspekt met scherpzinnige humor, poëtische inzichten, fabels en indrukwekkende of geïmproviseerde verhalen.

Het optreden wordt deels ondersteund door gitarist Mario van Dam en deels door de percussie van Rupert Hutzinger.

Daarnaast zal De Vos ook solo oreren. Wees voorbereid, want een uur is nog nooit zo kort geweest.

Wanneer: Zondag 10 maart 2013, aanvang 16.30 uur, eindtijd ca. 17.30 uur.
Waar: Mee in Zee-atelier, Lijsterbesstraat 69, 2563 KR Den Haag, tel 06 15359187. Kaartjes zijn € 5,– p.st., te betalen aan de zaal. Voor hapjes en drankjes wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Voor meer informatie over 'mee in zee Atelier' en mijn optreden, klik hier
 
                          november 2012 (optreden)           
Laten we november meteen goed beginnen, met op zondag 4 november een optreden*. De organisator zette mij in de boeken als voordrachtskunstenaar en natuurlijk heeft hij gelijk. Eveneens schreef hij: "We hebben een bijzondere hoofdgast waarvan ik vermoed dat jij die interessant vindt". Welnu; Bukowski is dood en Houellebecq zit in Spanje, dus ik ben benieuwd wie het is en of jij er ook bent!
*Naam: De zalige zondag, literair café. Tijdstip: 16.00-19.00 uur. Kosten: gratis. Waar: Café De La Gare, Nieuwe Schoolstraat 13A, Den Haag. Wanneer: zondag 4 november 2012

                         oktober 2012 (literaire tijdschriften)           
"Een kast opruimen is de stofkam door het geheugen halen". Confrontaties, heugelijke feiten, verdriet en bleke mijmeringen, alles kwam tevoorschijn. Ook het stapeltje literaire tijdschriften genaamd SCHRIJVERSBLOK. De nummers 1 en 2 zijn al meer dan 12 jaar uitverkocht. Er zijn echter nog wat exemplaren van de nummers 3, 4 en 5. Wie jong werk wil lezen van bijvoorbeeld Giphart, mijzelf of de dit jaar overleden Adriaan Bontebal, die kan ik meedelen: “Voor 4 euro ligt hij bij je in de bus. Klik hier”. Ook grote Nederlandse dichters als Fred Papenhove en Daniel Dee sieren de bladzijden voor een volledig overzicht, klik hier.
                
                 
  augustus en september 2012           
"Literair verlof"

                        juli 2012 (twee maal radio-optreden)           
Is dit de maand van de radio?
Dinsdag 3 juli ben ik te beluisteren in het radioprogramma 'Het woordenrijk' over poezie (Den Haag FM van 21 tot 22 uur). Voor de rubriek pop versus poezie heb ik een gedicht gemaakt geinspireerd op het lied "Time Traveler" van singer-songwriter Fabian Schrama. Fabian komt vervolgens met een lied gemaakt op basis van een gedicht van mij. Ik ben even benieuwd als jullie wat er precies uitkomt.
Zondag 15 juli ben ik van 21 tot 23 uur de (enige) gast van Paul Waayers in het programma 'Hot Talk' (eveneens Den Haag FM). Waar het over gaat? Ik heb geen idee, ik wil niets weten. Alleen onwetendheid kan in deze tegenwicht bieden tegen het voorspelbare, daarnaast word ik graag verrast. Mijn improvisatievermogen zal me moeten helpen nu ik onvoorbereid de studio binnen zal stappen...
 
                   juni 2012 (poetry international)           
Een brief van de directeur van de Stichting Poetry International. Als dichter ben ik uitgenodigd voor het dinerbuffet op 14 juni ten tijde van het 43e Poetry International Festival Rotterdam, waarbij Nederlandse en Vlaamse collega’s zullen aanzitten.
“Is dit het hoogst haalbare?” gaat er door mijn hoofd.
“Nee, natuurlijk niet!” Het gaat om het moment waarop mijn collega’s opkijken –als ik de zaal binnenloop- en elkaar driftig aanstoten ‘Kijk, Jeroen de Vos is er ook!’

                   mei 2012 (publicatie) 
         
Paul van Ostaijen staat er dan wel niet in, maar verder is het net een museum, ik heb het over de dichtbundel “Boem Paukeslag” met onder andere:
Jeroen de Vos, Jules Deelder, Abdelkader Benali, Herman van Veen en Abdel Hafid Bouzidi, Guido Gezelle, Rutger Kopland, Hans Dorrestein, Huub van der Lubbe, Drs. P, Bernlef, Willem Wilmink, Anna Enquist, Remco Campert, Jules de Corte, Martin Bril, Levi Weemoedt, Hans Warren, C. Budding’, Hagar Peeters...
Ik ben niet eens uitputtend, maar alle grote waaronder ik zelf liggen hier begraven met hun muziekgedicht. Aanvullende technische gegevens van de bundel: ISBN 9789041740816, serie: Rainbow Essentials, hardcover met leeslint (!) [sorry, dat is de bibliofiel in mij].


                    april 2012 (optreden en publicatie) 
         
Het schijnt dat het normaal is om een wekker op 08.00 uur te zetten of anders op 07.15 uur, maar tijden als 07.22 uur of 06.56 uur schijnen niet zo natuurlijk te zijn. Mijn wekker is al lang gewend aan dat soort gedoe en tot mijn grote verbazing doet Alexander Franken hetzelfde. Misschien niet met zijn wekker, maar wel met zijn Culturele podium X. Vol muziek, poezie en kleinkunst. Het vangt aan op 1 april aan om 15.05 uur en natuurlijk had ik gelijk! (zie maart als je niet weet waar ik het over heb) ik zal één van de optreders zijn.
1 april in Cafe de Momfer de Mol (Oude Molstraat 19 te Den Haag).  Aanvang: 15.05 uur. (meer info)

De bundel 'Zo'n plek waar alles blauw is' heeft het licht gezien. Er zijn in totaal 15 exemplaren gedrukt (waarvan vijf genummerde exemplaren).
 
                    maart 2012           
Kijk, niets is zeker.... zeker niet in het leven, maar ik voorspel dat er in maart een buitengewoon zeldzame bundel van mijn hand uitkomt getiteld 'Zo'n plek waar alles blauw is' en eveneens dat er in april -en dan voor de grap en tegelijk echt (!) op de eerste- een optreden aankomt. Blijf deze site volgen om te zien of ik gelijk heb.
Kleine terugkoppeling en ik citeer een willekeurig recensent over mijn optreden van vorige maand: Jeroen de Vos verraste de zaal met zijn optreden en zijn improvisatietalent. Het zal ongetwijfeld waar zijn, maar waar mijn hart van open ging was dat het buitengewoon vol was bij café Van Delden en dat de sfeer onovertroffen was... mede door de vorst buiten, een oude vriend die onaangekondigd binnenstapte en de openhaard die binnen stevig zijn warmte deelde met de aanwezigen.

                         februari 2012 (optreden)           
Een literair optreden. In Den Haag? Ja, echt? Werkelijk? Zal de tot in Belgie bekende en optredende Jeroen de Vos gewoon in zijn eigen stad optreden? Het antwoord is: 5 februari 2012 in Cafe Van Delden (Noordeinde 137). Meer informatie volgt. Er schijnt ook een jazzband te spelen. Dat is altijd spannend. Charlie Parker is jazz... Dixieland ook. Van de eerste word ik levenslustig van de tweede slaat je bier dood.
De beloofde update: cafe Van Delden opent om 15.00 uur haar deur, start van het literaire gebeuren met muziek 16.00 uur - einde 19.00 uur, toegang gratis. Er zijn drie tijdsblokken met schrijvers en dichters. Ik sluit het eerste blok af en treed opnieuw op in het derde. De jazzband blijkt een jazzviolist. Ik ben benieuwd wie het is, nu Stephane Grappelli het podium heeft vrijgemaakt voor een opvolger...

                        januari 2012           
2012? Het komt er aan, inderdaad. Wat het brengt? Dat houd ik nog even voor me. Op dit moment lijkt 2012 heel wat in petto te hebben. Doorgaans, als er veel speelt, vallen er ook zaken af (lees: je moet een aantal zaken noodgedwongen laten liggen), dus laat ik mij vooralsnog in stilte hullen.

                        december 2011           
Kerst, een cliché zo groot als oud en nieuw. Dus wat te doen? klik hier

                        december 2011           
Waarom niet alles tegelijk? Uitgeverij de Brouwerij bestaat vijf jaar of ik als auteur aanwezig wil zijn? Wouter van Heiningen presenteert zijn nieuwe bundel of ik een presentatie wil doen ter ere van zijn bundel? Klein voordeel dat hij bij De Brouwerij zit. Dus op naar Maassluis, het podium op! Of het leuk was? Of het goed was? Mensen, ik heb zoveel bundels verkocht, dat ik 'Nee, ze zijn op' moest zeggen...


            PUBLICATIES             MUZIEK              VAN ALLES       CONTACT

                        Schrijvelarij                                                              Klank- en toonbouw                               Diversiteit van anderen                         JDV200@hotmail.com